Opleiding en ervaring

Muziektherapie

Eva de Mooij bij herdenkingsbijeenkomst

Eva de Mooij – foto Cees Schutt

Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan met het geven van muziektherapie in de psychiatrie (Zwolse Poort) en de revalidatie (Focus 2000). Ik werkte in deze periode met verslaafden, chronische psychiatrische cliënten en kinderen en volwassenen met cerebrale parese.

Aan het einde van mijn studie ging ik naar Nieuw Zeeland om daar als muziektherapeut te werken. De organisatie waar ik toen werkte, was nog niet bekend met muziektherapie en ik heb daar toen muziektherapie geïntroduceerd en opgebouwd tot een gewaardeerde behandelvorm.

Na mijn afstuderen heb ik als muziektherapeut ervaring opgedaan in de verpleeghuiszorg (AMSTA). Hier gaf ik muziektherapie gegeven aan Jong Dementerenden. Ook hier was het verpleeghuis nog niet bekend met de behandelvorm muziektherapie. Ik heb daar opnieuw de muziektherapie opgebouwd en mijn werkperiode daar afgesloten met een concert.

Op dit ogenblik heb ik een een eigen praktijk als muziektherapeut. Ik heb zowel ervaring met jonge kinderen met een verstandelijke beperking als met (jong) dementerenden. Ik verzorg de muziektherapie op locatie.

Zingen

Naast muziektherapie heb ik een andere passie: zingen. Ik zing al bijna mijn hele leven. Voordat ik ging studeren aan de opleiding creatieve therapie heb ik de vooropleiding lichte muziek zang aan het Rotterdams conservatorium gevolgd. Ik zong in allerlei koren en in bandjes en ben lange tijd actief geweest als zangeres in het a-capella trio ‘We Are So Contemporary’.

Voor mij is mijn zangstem mijn hoofdinstrument, maar ik kan nog meer instrumenten bespelen. Ik speel ook viool en gitaar en zet de piano vaak in als begeleidingsinstrument (zowel bij zangoptredens als bij muziektherapie). Improviseren doe ik ook graag en ik ben niet bang om te improviseren op instrumenten die me minder bekend zijn.

Momenteel richt ik me, wat zingen betreft, veel op het zingen bij herdenkingsbijeenkomsten of bij andere bijzondere gebeurtenissen. Zoals bijvoorbeeld bij een boekpresentatie of bij een doop. Het is voor mij heel bijzonder om met zang en instrumentale muziek steun te kunnen bieden aan een mooi thema of een bijzondere gebeurtenis.

Ook geef ik zangles aan huis, vooral aan kinderen met een beperking. Juist zij kunnen veel genieten van de muziek, maar het is voor de vaste muziekdocent niet altijd even makkelijk om de eigen werkwijze aan te passen op de kenmerken van de leerling. Ik ben daar vanuit mijn opleiding juist vertrouwd mee.

Componeren

Ik schrijf als singer/songwriter mijn eigen nummers (zowel Engelstalig als Nederlandstalig). In oktober 2012 is mijn eerste cd (‘Verstilde woorden’) uitgekomen en in november 2013 mijn tweede (‘De vreugde van luisteren’). Beide projecten zijn ontstaan in samenwerking met schrijver, dichter en geestelijk verzorger; Marinus van den Berg. De liederen staan in het teken van afscheid, rouwverwerking, maar ook in het teken van leven in het hier en nu en de vreugde van luisteren.

Naast deze Nederlandstalige liederen schrijf ik ook Engelstalig werk.